KUD DESINEC I „RAZIGRANO ORO“

Poštovani, na prijedlog KUDa Petkov Breg pozivamo Vas na međunarodni folklorni festival „Razigrano oro“ u Ohridu, Makedonija. Tada nisam znala tko se krije iza E-maila koji je stigao jednog poslijepodneva prošle godine u mjesecu listopadu, danas vrlo dobro znam, bio je to Gjoko Kostoski, tajnik Ansambla „ Filigrani“ iz Ohrida. Tada je bio samo osoba iza E-maila, a u ovih godinu dana postao pravi prijatelj koji je udaljen nekoliko zemalja i tisuće kilometara.

Naše putovanje započinje jednog sunčanog petka 17.kolovoza 2018.godine. Veselo društvance sačinjeno od članova KUDa Desinec i dragih nam prijatelja krenulo je autobusom Pustaj toursa prema Ohridu. Ivanka, Damir i Željko ( Pustaj tours) s kojima surađujemo dugi niz godina, istog trena postali su dio naše „obitelji“ i zbog njih i usluge koju su nam pružili svojim prijevozom ,putovanje od četveroznamenkastog broja kilometara i dvoznamenkastog broja sati prošlo je bezbolno i u jako lijepom sjećanju.

Bližilo se jutro, udaljenost se smanjivala, a naše uzbuđenje raslo-napokon ćemo i mi doživjeti čari Ohridskog jezera, sudjelovati na festivalu i upoznati druge čari Makedonije. U jutarnjim satima 18.kolovoza stigli smo pred Hotel Ambasador , gdje smo se prvi puta susreli sa Gjokom , i gdje nas je osoblje hotela vrlo srdačno dočekalo.

Hotel Ambasador nalazi se par kilometara od centra Ohrida, novije je gradnje i ono što je nama bilo posebno interesantno , u prizemlju se nalazila sala za svadbe. U hotelu smo bili jedini gosti, tj. svaku sobu hotela popunili su članovi našeg društva, što nam je bilo posebno zgodno. Nitko se nije žalio na buku, pjesmu, tamburaše ili smijeh. Konobari, kuharice i svo osoblje tih 5 dana je toliko bilo ljubazno, toliko su se veselili s nama,ma da smo ih tražili ne bismo ih našli, nekada sudbina zbilja uplete svoje prste. Hotel je dakle imao salu za svadbe, i baš tog vikenda , subota i nedjelja bile su rezervirane za svadbene svečanosti. Isprva smo si pomislili kako ćemo mi gore spavati, dolje svadba, hoćemo li si međusobno smetati. No, ni tu nije bilo problema-naime svadbe traju 6 sati, u 1 sat u noći glazba prestaje svirati i svadba završava-kod nas bi svadba tek bila u „niskom startu“. Još jedna informacija koju su nam odali-svadbeni stolac košta ni manje ni više već 14 eura.

Nakon odmora i ručka, valjalo se spremiti za nastup, tj.defile uz Ohridsko jezero, centrom grada, do pozornice gdje je otvorena prva večer festivala „Razigrano oro“.

Početak defilea uz Ohridsko jezero, u subotu 18.8.2018.godine.

Svečano otvorenje međunarodnog folklornog festivala „Razigrano oro“ započelo je defileom svih učesnika. Prekrasno subotnje predvečerje, dodatno je uljepšala pjesma i ples društava koji su ponosno pokazivali svoje narodno ruho i kraj iz kojeg dolaze. Iskreno, nitko se nije nadao da ćemo defilirati skoro sat vremena,ali uz prizor koji nas je okruživao ništa nam nije bilo teško, a vjerujem da i svi stanovnici Ohrida još i sada pjevaju „Čula jesam da se dragi ženi“! Odmah smo među mnoštvom nepoznatih susreli i poznata lica, bile su tu Krašićke mažoretkinje, KUD Korana iz Slunja, KUD Magdalena, Donja Kupčina. Sudjelovala su i druga društva iz Lijepe naše-Đakovo, Nuštar, ali i društva iz Slovenije, Bugarske, Rumunjske, Srbije, te dakako naši domaćini Ansambl „Filigrani“ iz Ohrida.

Iako smo bili umorni nakon dugog puta i svečanog otvorenja, našli smo snagu za smijeh i šalu.

I tako je završio naš prvi dan u Ohridu.

Što smo radili drugog dana, saznat ćete uskoro…

Martina Bereček