Gizdave note po fertunu i rupcu Desinečkom

U nedjelju 11. prosinca 2022. godine velika dvorana Centra za kulturu Jastrebarsko postala je pravi muzej.  Naime, članice i članovi KUDa Desinec organizirali su izložbu fertuna, šurci i rupci naziva „Gizdave note po fertunu i rupcu Desinečkom“.

U prigodnom programu otvorenja nastupili su članovi KUDa, te po prvi puta noosnovana dječja folklorna sekcija koja djeluje pri PŠ Desinec; koja je uz učiteljicu Snježanu Dugić te voditeljicu Jelenu Režek plesom i prigodnim tematskim recitacijama posebno doprinjela manifestaciji.

Članice KUDa održale su i modnu reviju , a programom je vješto moderirala Klara Blažek.

U sklopu ovog projekta izdana je i knjižica istoimenog naziva u kojoj su po vremenskim razdobljima sakupljeni i ukratko opisani fertuni i šurci , te rupci od kraja 19.stoljeća pa sve do današnjih dana. Ukupno je u knjižicu sakupljeno  70 fertuni  i šurci, te 40 rubaca koje su članovi vrijedno čuvali sve ove godine.

Posjetitelji su imali priliku razgledati izložbene primjerke koji su „kao na štriku“ visjeli na zidovima velike dvorane, ali i vidjeti kako se nekada „veš“ prao, peglao i skladištio.

Valja napomenuti kako je postava ove izložba prvotno zamišljena u gradskom muzeju, no kako je u međuvremenu muzej ušao u proces obnove, domišljati Desinčaki nisu očajavali, već su sve preselili na drugu lokaciju-pa makar i na samo jedan dan!

Gizdave note po fertunu i rupcu Desinečkom poduprla je Zagrebačka županija u sklopu Javnih potreba u kulturi za 2022.godinu, Grad Jastrebarsko te Zajednica kulturno umjetničkih udruga Grada Jastrebarsko.