ANGELSKA NEDJELJA –VIDUŠEVAC 2019.

Od davnina Vidušljani su slavili Angelsku nedjelju, u čast Sv. Mihaela , zadnje nedjelje u kolovozu, odnosno prve u rujnu , sa neizostavnim proštenjem.

15. godinu zaredom u Gornjem Viduševcu održala se izvorna smotra folklora „Angelska nedjelja“.  Ne mogu se oteti emocijama i dojmu koji ta manifestacija ostavlja na mene, ali vjerujem i  na sve članove KUDa Desinec. Sjećam se dobro prve godine kada smo došli u Viduševac, bolne ratne rane bile su itekako vidljive, crkva Sv. Franje Ksaverskog, trofej srpskog agresora , do temelja srušena, škola , domovi zapaljeni, obilježeni udarima raznoraznog oružja.

Ovog vikenda već sa „glavne ceste“ na brijegu smo vidjeli crkvu Sv. Franje Ksaverskog kako ponosno stoji, a skretanjem na cestu prema Gornjem Viduševcu na svakom rasvjetnom stupu viorio se hrvatski barjak. Ljudi nam mašu , pozdravljaju, prepoznaju oni svoje Desinčake , a mi se veselimo jer svaki Angelski susreti završavaju odličnom zabavom , a nastup je popraćen brojnom publikom na kojoj bi pozavidjele i mnogo razvikanije manifestacije. Ni ove godine nije bilo drugačije.

Uz domaćine KUU Viduševac, nastupili su i KUD  Seljačka Sloga Bobovac, KUD Sinj koji je s KUU Viduševac potpisao povelju o bratimljenju, gospođa Fani Markovič  recitirala je svoje pjesme , a sve je započelo okupljanjem i blagoslovom u crkvi , ispred oltara iznad kojega je impozantno raspelo , a slika prikazuje cigle i plavo nebo da se nikada ne zaboravi što je sve ovo mjesto proživjelo.

No, najbitnije od svega ovoga je jedna stvar , a to su ljudi. I prve godine nakon rata, i svake naredne koju smo zajedno proveli oni su ostali vedri, veseli, puni entuzijama, obnovili su kuće, nošnje , školu, crkvu. I zato se između ostalog uvijek volim(o) vratiti u Viduševac, jer koliko god smatramo da nas pritišću životne nedaće i skloni smo žalopojkama, ovo mjesto sve to učini beznačajnim. Družiti se s Vidušljanima , slušati kako vezu svoje rože na nošnjama, obnavljaju tradiciju , vesele se , putuju i imaju snage i volje za još , ne ostavljaju ravnodušnima.

I zato je predivno doći u Viduševac, na Angelske susrete i gledati kako ovo mjesto iz godine u godinu cvjeta, buja, kao i njihove rože na nošnjama i hrabro koraćaju naprijed.

I kako je rekao gospodina Slavko Crnković , predsjednik KUU Viduševac citirajući Stjepana Jaršeka Štefa – sve poštivaj, svoje uživaj, oni to zaista i čine na najbolji mogući način.

Živjeli Vidušljani, nek Vas dragi Bog još dugo poživi skupa sa svima nama!

Martina Bereček

FOTO: Katica Gašljević Tomić i članovi KUDa Desinec.